Followers

Saturday, January 3, 2009

English VS Malay

Hurmm.. ade org tanye aku asal aku tlis blog in malay.. (walapon aku rojakkan gak sket2)

Ade member2 aku ckp “kate MUET band 5 tapi blog bhase mlayu gak, x stylo laa..”

*sigh..* hmm.. salah ke aku nulis dlm bhase mlayu?? Xstylo ke tlis camni??

Sbnarnye aku sendiri pon xsdar aku tlis dalam malay.. haha.. xksah ler.. janji dpt tlis..

So aku pon nk amek pluang nih untok list kan beberape hujah2 aku nape aku tlis dalam Bahasa Melayu and not in English..

1. my English is not dat gud.. xde laa mcm Shakespeare with his Sonnet 18.. klau korg pnah bace laa die nyer poem..

shall I compare thee to a summer’s day,

thou art more lovely and more temperate,

bla bla bla..

haa.. klau laa aku leh tlis seindah ni, nk jgak aku tlis.. baru ternganga mulot korg..

2. aku tlis blog nih nk soh sape2 yg bace tuh paham ape aku nk luahkan.. name pon “it's all dat i can't say, so i write.. :)”, so xkan ler aku nk tlis payah2.. bkn ler maksud aku korg xleh paham klau aku tlis English, aku tau mostly bdak2 UM yg mmg power English..tapi aku rase lagi mudah klau dlm Malay kan??

3. walapon aku nih mnulis rojak2 jer.. kdg2 ade gak aku gne English, tapi aku lagi sygkan Bahase Mlayu aku.. BM aku pon xsempurna.. eja pon ngarot2 jer.. but dah dari kecik aku di didik mama n papa ku untok cakap Bhase Mlayu.. so aku rase lagi elok aku tlis blog dlm bhase yg aku tuturkan setiap hari.. x gitu??

Haaa… meh aku selitkan sumtinx yg mungkin mnarik minat korg.. aku dapat mende nih mase p groomin fasi haritu.. mlm with Cikgu Azri.. ade beberape soklan yg die tanye haritu..

  • Korang nih Mlayu ke?? (aku jwap yer)
  • Ape bukti korg Mlayu?? (aku jwap sbb mak bapak aku Mlayu)
  • Klau mak Mlayu, bapak India, Mlayu ke korg?? (errr… mix laa kot.. ntah)
  • Pnah dgr Lina Joy? Die murtad, so Mlayu lagi ke?? (yer kot..bangse mlayu, agame lain)

Itu jwapan2 bodoh aku tanpe sbarang asas.. then Cikgu Azri bantai kiteorg cukop2 and bagitau bende nih.. sumtinx yg aku xpnah amek tau b4 diz..

Definisi Orang Melayu :

  1. Seorang yang beragama Islam
  2. Bertutur bahasa Melayu
  3. Mengamalkan adat istiadat Melayu
  4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.

So, Melayu ke kite?? Pkir2kan ler yer?? J

12 comments:

  1. aku yg mengenali cikgu azri pon berdiamlah diri disebabkan pengetahuan yg secetek cuma. sbbnye aku tau kompem kena bantai punye..heheh...

    ReplyDelete
  2. haha.. same ler kite.. aku ngan mike n faiz siap ber tido2 da.. huhu..

    ReplyDelete
  3. wey,btw safwan..nk kbo ke mu..
    klu kite masih nk ikot kata org..susoh la..kata org saloh blake...dok soh care la...
    bukan klu kite wat english sbb dr,dirg wi pitih pn...
    jd psl org lain tu...lg2 budok2 hok wahi sibuk care psl org lain...mu dakyoh lyn la...hahaha...

    mu wat 3 bahasa pn dakpe...kut panda mu la...kate blog mu..ke mu share ramai2..\
    syahmie ade skali ke sharing?hahahaha...

    klo psl muet 5 tu..kbo ke die..mu low profile...dok pn nk memantapkn bahasa melayu plok...english mantap doh..hahahahaha..

    ReplyDelete
  4. pah yo betol r tu..
    tok soh care korg laen..
    wat nape kita raso btol..hehe
    ckap ganu pun x kisoh..
    hahaha

    ReplyDelete
  5. haha..
    dop leh ar asrol..
    kalu aku cakap ganu kang,
    awok2 kite jer paham..
    ke pahang??
    huhu~

    ReplyDelete
  6. aku pahang..
    saddam klu dok pahang pun..
    dia kang i u jer..
    pepp

    ReplyDelete
  7. wah bile safwan ade blog ni? add org!

    ReplyDelete
  8. ileks ar beb..
    blog aku dalam BAHASA IBUNDA...
    aku rojak2kan jgak la dgn BAHASA PENJAJAH~

    ReplyDelete
  9. haha.. aku xpnah lak trpikir tuh bhase penjajah.. haha.. tapi aku pon rojak2kan.. huhu.. nok add kekgi laa k?
    tenet slow

    ReplyDelete
  10. haih.. susah payoh aku nk mambace n memahami komen2 korg nih..hahaha

    ReplyDelete
  11. haha.. org utagha nok ckp bahase ganu.. payoh laa.. haha.. tina, trainin dlu bnyk2..
    aku ckp utagha dah skang..

    ReplyDelete

trackin data